Piernik wylewany

Witam!

Piernik zazwyczaj kojarzy się ze świętami bożonarodzeniowymi, ale kto powiedział, że nie można go upiec we wrześniu? Ostatnio temperatura nie rozpieszcza, a deszczowa pogoda sprzyja wieczorom z książką i ciepłym napojem, do których jak znalazł pasuje korzenny piernik. Mam nadzieję, że we wrześniu dostaniemy jeszcze dużo słońca, a teraz zapraszam na przepis.

piernik

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • słoiczek dżemu o dowolnym smaku ( u mnie śliwkowy)
  • 1 duże opakowanie przyprawy do piernika (20g)
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka

Polewa:

  • czekolada mleczna
  • kolorowa posypka

calyzboku

Wykonanie:

1. Margarynę, jaja i cukier utrzeć.

2. Mąkę przyprawę do piernika, sodę i kakao wymieszać.

3. Do utartej wcześniej margaryny, jaj i cukru stopniowo dodawać sypkie składniki i ciągle mieszając stopniowo dodawać mleko i na samym końcu dodać dżem. Dokładnie wymieszać.

4. Wylewamy do małej blachy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

5. Gdy ciasto przestygnie możemy zrobić dla niego polewę. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy troszkę mleka i polewamy ciasto. Dodatkowo możemy posypać kolorowymi cukiereczkami.

piernik1

Polecam!

2 myśli w temacie “Piernik wylewany

Dodaj komentarz