Domowa pizza z ulubionymi dodatkami

Witam!

Ulubione dodatki i chrupiące ciasto to nic innego jak domowa pizza, którą każdy może zrobić idealnie pod swoje kulinarne upodobania. Nie wymaga wiele pracy, a w naszym domu może smakować lepiej niż w zatłoczonej restauracji. Oczywiście nie może obejść się bez sosu czosnkowego.

gotowezblizee

Składniki:

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju/oliwy
  • szczypta soli
  • zioła prowansalskie

gotowa

DODATKI: ( według upodobania)

  • mały koncentrat pomidorowy
  • duża cebula
  • pół kilograma pieczarek
  • kawałki szynki
  • duża papryka
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • ser żółty

SOS:

  • 3 ząbki czosnku
  • majonez
  • śmietana
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy 1 szklankę mąki. W mące robimy miejsce na drożdże.

2. Drożdże kruszymy do miejsca w mące i zalewamy połową mleka. Mleko musi być letnie, nie gorące, aby nie zaparzyć drożdży. Mieszamy, aby zrobić zaczyn. Zaczyn powinien stać około 5-10 minut.

3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąkę, resztę mleka, oliwę, zioła prowansalskie i szczyptę soli. Składniki początkowo mieszamy łyżką, a gdy w miarę się połączą wyrabiamy rękoma.

4. Wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy jednolite, miękkie ciasto.

Gdy ciasto wyjdzie nam za twarde, powinniśmy dodać więcej mleka.

5. Gotowe ciasto wykładamy na dużą blachę ( jeżeli chcemy możemy rozłożyć ciasto na dwie małe blaszki, wtedy będzie cieńsze) wysmarowaną wcześniej oliwą.

6. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i wykładamy ulubione dodatki.

 

pizza1

7. U mnie to wyglądało tak, na przecier wykładam:

– cebulę pokrojoną w piórka i wcześniej podsmażoną na patelni z vegetą

– szynkę

– pieczarki wcześniej podsmażone na patelni i osolone

– paprykę pokrojoną w paski i podsmażoną na oleju ( aż do momentu, gdy stanie się miękka)

– kukurydzę konserwową

– ser na ostatnie 5 minut pieczenia

piekaa

pieczemy

8. Wstawiamy do piekarnika na około 25 minut. Gdy pizza się zarumieni na ostatnie 5 minut kładziemy ser, jak się rozpuści wyciągamy i się zajadamy.

SOS:

Ja osobiście nie wyobrażam sobie pizzy bez dobrego sosu czosnkowego. Lubię jak jest dość ostry, aczkolwiek nie polecam jeść samemu 🙂 A jak zrobić średniej ostrości sos:

  • Wyciskamy 3 średniej wielkości ząbki czosnku do miseczki, dodajemy 3 duże łyżki majonezu, dodajemy większą część dużej śmietany 18%, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

To od nas zależy ile damy czosnku,majonezu i śmietany. Warto wypróbować i znaleźć idealne proporcje dla siebie. Polecam.

kawalek

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s