Zupa krem pomidorowo-paprykowy z przepisu Anny Starmach

Witam!

Za oknami upał, który powoduje, że oprócz schłodzonej wody często nie mamy ochotę na nic do jedzenia. Ciężkie, mięsne potrway w takie dni odpadają, dlatego przedstawiam przepis na krem z pomidorów i papryki, który sprawdzi się w wakacyjne dni podawany na zimno, jak i w jesienne popołudnia serwowany na ciepło z grzankami. Tylko od Nas i Naszego nastroju zależy to w jakiej go podamy. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne 25”. Zapraszam!

pominapisy

Składniki:

  • 250 ml gęstego przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtą paprykę
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka przyprawy chilii
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • czosnek
  • pietruszka

zupapomi

Wykonanie:

  1. Pomidory obieramy ze skórki – kroimy w kosteczkę. Paprykę równiez kroimy w drobą kostkę.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory i paprykę, dodajemy 2 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczkę chilli. Smażymy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. W garnku obok gotujemy passatę ( ok. 2 minuty). Odstawiamy/
  5. Po 10 minutach do passaty dodajemy zawartość patelnii – pomidory, paprykę z przyprawami. Mieszamy.
  6. Calość miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Po zmiksowaniu dodajemy śmietankę, Gotujemy.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Podajemy z grzankami i pietruszką.

 

pomidorykrem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s