Witam!
Krem z porów jest świetnym pomysłem na obiad, jeżeli został nam rosół z niedzieli. Ale nie tylko wtedy, jak nie mamy zbyt dużo czasu to danie również się sprawdzi. Wystarczy nam tylko kilka minut. Ponadto jest to danie, które jest bardzo sycące i smaczne. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach „Pyszne 25”.
Składniki:
- 500 ml bulionu
- 2 pory
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
+grzanki, pietruszka
Wykonanie:
1.W głębokim garnku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy.
2. Od por odcinamy zieloną część i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do garnka. Dodajemy jeszcze łyżkę masła i podsmażamy około 10 minut.
3. Dodajemy bulion, gotujemy.
4. Blendujemy, dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze chwilkę.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Podajemy z grzankami i pietruszką.
A Wy lubicie takie zupy krem?