Galaretka – po prostu, czyli prosty i niedoceniany deser

Witam!

Kto nie jadł galaretki – czy to samej czy z dodatkiem owoców i bitej śmietany? Nie znam takiej osoby. Ostatnio galaretka występuje w deserach jako smaczny dodatek, wierzch ciasta itd., ale nie jest ona głównym składnikiem. Dlatego w ramach małego przypomnienia jak można szybko zrobić efektywny deser przypominam pomysł na galaretkę w pucharkach.  Przypominam, ponieważ każdy go zna, nie jest to nic odkrywczego. W każdym domu na pewno nie raz pojawiła się w takiej postaci. W okresie dzieciństwa w moim również był częstym „gościem” na niedzielnym stole, dlatego w ramach wspomnień załączam zdjęcia i krótki przepis. A nuż kogoś najdzie ochota na coś orzeźwiającego? Idealna na majowy weekend.

galaretka

SKŁADNIKI:

  • 3 galaretki ( najlepiej różnokolorowe – u mnie truskawka, pomarańcza, cytryna)
  • bita śmietana w proszku lub śmietanka 36% + 3 łyżki cukru pudru
  • winogron ( lub inne dostępne owoce)
  • garść orzechów laskowych
  • kolorowa posypka

gala

WYKONANIE:

Dziecinne proste.

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy zastygną łyżką przekładamy po kawałku każdej do pucharków. Aż do wyczerpania składników.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy 2-3 łyżki cukry pudru. Za pomocą łyżki lub rękawa przekładamy na wierzch galaretek. Dekorujemy posiekanymi orzechami, owocami i posypką.

pucharek

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s