Ciasto Kubuś – delikatne i orzeźwiające

Witam!

Ciasta z kremami są moimi ulubionymi. A jednym z nich jest właśnie ciasto Kubuś – wielowarstwowe ciasto na biszkopcie, z delikatnym kremem i orzeźwiającą pianką. Nic dziwnego, że tak szybko znika. Zresztą sprawdźcie sami, a ja zapraszam do zdjęć i zapoznania się z przepisem!

ciastokubus

Składniki:

BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej ( około 2 łyżki)
  • sok z 1 cytryny

KREM PRZECIEROWY

  • 1 litr soku przecierowego, typu Kubuś ( dowolny smak)
  • 3 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g masła

MASA ŚMIETANKOWA

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • olejek cytrynowy

DODATKOWO:

  • masa kajmakowa ( puszka 475g)
  • krakersy
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady

zgory

Wykonanie:

BISZKOPT

1. Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić na sztywno. Pod koniec dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce. Należy ubijać po każdym dodaniu.

2. Do ubitej piany dodajemy kolejno żółtka, nadal ubijając.

3. Do gotowej masy wsypujemy mąkę – delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki.

4. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe. Studzimy.

5. Po wystygnięciu biszkopt nasączamy ponczem cytrynowym ( sok z wyciśniętej cytryny+ niepełna szklanka wody).

dwakawalki

KREM PRZECIEROWY

6. Z soku przecierowego i budyniu ugotować gęsty krem. 3/4 soku przelać do garnka i zagotować, w pozostałej części rozmieszać budynie. Gdy sok zacznie się gotować dodajemy przygotowaną mieszankę i na małym ogniu gotujemy gęsty krem. Studzimy.

7.  Po wystudzeniu masło ucieramy z cukrem pudrem na puszek i dodajemy partiami do kremu przecierowego, aż do uzyskania jednolitej masy.

8. Przekładamy równomiernie na biszkopt.

9. Na kremie układamy obok siebie krakersy, a na nie wykładamy masę kajmakową i rozsmarowujemy.

MASA ŚMIETANKOWA

10. Ubijamy śmietankę na sztywno, do niej dodajemy mascarpone – mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki cukru pudru i kilka kropelek olejku cytrynowego, delikatnie miksujemy i przekładamy na ciasto.

11. Górę dekorujemy startą na grubych oczkach czekoladą mleczną i białą.

12. Schładzamy w lodówce.

ciacho

Jest naprawdę pyszny! Cudowny w smaku! Yummy!

 

* Inspiracja i część przepisu pochodzi z bloga Moje Wypieki ( mojewypieki.com)

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s