Polędwiczka w sosie słodko-ostrym z papryką

Witam!

Jeżeli lubicie słodko-ostre dania to ten przepis jest dla Was. Polędwiczka w sosie chilli ze słodkimi paprykami to ciekawy pomysł na smaczny, kolorowy obiad. Dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko, równie szybko znika. Polecam!

napis

Składniki:

  • 300-500 g polędwiczki ( w zależności od ilości osób)
  • 1-2 woreczki kaszy jęczmienna
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • 60 ml sosu chilli słodkiego
  • cebula
  • olej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • zioła prowansalskie
  • pół szklanki wody

mniamy

Przygotowanie:

1. Pokrojoną w paski polędwiczkę przekładamy do miski i marynujemy – dodajemy sos chilli słodki ( około 2 łyżek), dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej i pół ostrej, szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę.

2. W tym czasie kroimy papryki, również w paseczki. Cebulę w kosteczkę.

3. Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy mięsko wraz z pozostałą marynatą. Smażymy chwilkę, około 5 minut. Następnie dolewamy pół szklanki wody, nakrywamy pokrywką i dusimy mięsko 5 minut.

4. Następnie dodajemy paprykę, posiekaną cebulkę i dusimy razem z mięsem, aż polędwica, jak i papryka staną się odpowiednio miękkie.

5. Podajemy z kaszą jęczmienną lub z ryżem.

 

Smacznego!

 

*Przepis pochodzi z książki Pyszne25, której autorką jest Anna Starmach. Polecam.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s