Ciasto marchewkowe

Witam!

Ciasta bez użycia miksera są bardzo proste w wykonaniu, jak i  również smaczne. Wdzięcznym przykładem ciasta, które zawsze się udaje, nie wymaga wielu składników i może postać kilka dni  bez uszczerbku na smaku jest ciasto marchewkowe, na wzór pysznego Piernika.

ciastomarchewkowe1

Składniki:

Na małą blachę/tortownicę.

  • 2 marchewki
  • 3 jajka
  • pół szklanki oleju
  • olejek waniliowy
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • pół przyprawy do piernika
  • łyżka  dowolnego dżemu

Na dużą blachę.

  • 4 marchewki
  • 6 jajek
  • szklanka oleju
  • olejek waniliowy
  • 400g mąki
  • 400g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do piernika
  • 3 łyżki dowolnego dżemu

ciastomarchewkoweWykonanie:

1. Marchewki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane.

2. Dodajemy jajka, olej, olejek i mieszamy.

3. Następnie dodajemy mąkę, cukier, proszek, sodę i przyprawę. Następnie dżem. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.

4. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej blachy/tortownicy i pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka.

Proste, prawda?

 

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s