Witam!
Kruchy czekoladowy spód, karmel, delikatna bita śmietana, kwaskowe owoce i kawałeczki granatu do dekoracji to nic innego jak smaczne „dzieło sztuki”, które doskonale ozdobi świąteczny stół i zaspokoi potrzeby każdego łasucha. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną słodkość to zapraszam na przepis. Prosto i słodko – tak jak lubię!
SKŁADNIKI:
Spód:
- 1,5 szklanki mąki + około łyżka na podsypanie
- 4 łyżki kakao
- 50g cukru pudru
- 200 g chłodnego masła lub margaryny
- 2 żółtka
- szczyta soli
Krem karmelowy:
- 475g masy kajmakowej ( jedna puszka)
- 50g margaryny/masła
Dodatki:
- 500 mln śmietanki 36%
- kiwi/ananas.mandarynka ( ewentualnie inne owoce)
- pestki granatu do dekoracji
Wykonanie:
1. Do suchych składników dodać pokrojone masło i zagnieść wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Następnie ciasto przełożyć do małych foremek na tartaletki, wysmarowanych uprzednio olejem i posypanych bułką tartą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
3. Po wystygnięciu przechodzimy to przygotowywania masy karmelowej. Masę kajmakową miksujemy z masłem, przekładamy na tartaletki.
4. Przygotowujemy bitą śmietanę, ubijamy śmietankę 36%, pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. Przekładamy na masę kajmakową.
5. Kroimy owoce ( tutaj: kiwi, ananas i mandarynka) i wkładamy w bitą śmietanę. Posypujemy pestkami granatu.
6. Gotowe tartaletki wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h.
Smacznego !
Wesołych Świąt Wielkanocnych – smacznych i spokojnych !