Czekoladowe tartaletki z karmelem – pomysł na Wielkanocną słodkość

Witam!

Kruchy czekoladowy spód, karmel, delikatna bita śmietana, kwaskowe owoce i kawałeczki granatu do dekoracji to nic innego jak smaczne „dzieło sztuki”, które doskonale ozdobi świąteczny stół i zaspokoi potrzeby każdego łasucha. Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną słodkość to zapraszam na przepis. Prosto i słodko – tak jak lubię!

glowne

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki + około łyżka na podsypanie
  • 4 łyżki kakao
  • 50g cukru pudru
  • 200 g chłodnego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • szczyta soli

Krem karmelowy:

  • 475g masy kajmakowej ( jedna puszka)
  • 50g  margaryny/masła

Dodatki:

  • 500 mln śmietanki 36%
  • kiwi/ananas.mandarynka ( ewentualnie inne owoce)
  • pestki granatu do dekoracji

prezencja

Wykonanie:

1. Do suchych składników dodać pokrojone masło i zagnieść wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Włożyć na 30 minut do lodówki.

2. Następnie ciasto przełożyć do małych foremek na tartaletki, wysmarowanych uprzednio olejem i posypanych bułką tartą. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

3. Po wystygnięciu przechodzimy to przygotowywania masy karmelowej. Masę kajmakową miksujemy z masłem, przekładamy na tartaletki.

babki0

4. Przygotowujemy bitą śmietanę, ubijamy śmietankę 36%, pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru. Przekładamy na masę kajmakową.

5. Kroimy owoce ( tutaj: kiwi, ananas i mandarynka) i wkładamy w bitą śmietanę. Posypujemy pestkami granatu.

6. Gotowe tartaletki wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h.

tarta

Smacznego !

Wesołych Świąt Wielkanocnych – smacznych i spokojnych !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s