Kawowy przekładaniec z kremem – pychotka!

Witam!

Ciasta z kremem zawsze cieszą się dużą popularnością. Nic dziwnego – wizualnie prezentują się bardzo ładnie, równie dobrze smakują, ale bywają czasochłonne. Jednak w tym przypadku tak nie jest. Mimo różnorodności warstw nie musimy spędzać całego dnia w kuchni, aby przygotować efektywny deser. Szczególnie przypadnie do gustu „kawoszom”, nie jest za słodki, a smaku dodaje kawa mielona i capuccino. Zapraszam!

1

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • czubata łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • łyżeczka proszku

Krem budyniowy:

  • 500 mln mleka
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 20 dag margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy:

  • 500 mln kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżek cappucino
  • galaretka ( cytrynowa/ pomarańczowa/ wedle uznania)

Dodatkowo:

  • duże opakowanie herbatników
  • duże opakowanie krakersów
  • puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym
  • czekolada do dekoracji

mniam

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy 5 jajek i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Tak przygotowaną masę wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni,  na około 30 minut ( aż ciasto się upiecze i przyrumieni).

2. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklance wody i odstawiamy, aby troszkę przestygła.

3. Następnie przygotowujemy masę budyniową – mleko mieszamy z cukrami ( kryształem i waniliowym) i wstawiamy na ogień, aż do momentu zagotowania. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, gotujemy, aż uzyskamy gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Do wystudzonej masy dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Jeżeli nasz biszkopt jest już gotowy i ostudzony przechodzimy do nakładania warstw. Na biszkopt przekładamy przygotowaną wcześniej masę budyniową.

6. Na masę budyniową nakładamy herbatniki – jeden obok drugiego.

7. Na herbatniki wykładamy masę kajmaku o smaku kakaowym, a na nią krakersy.

8. Teraz czas na masę śmietankową – ubijamy kremówkę na sztywno, dodajemy do niej cukier oraz capuccino i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy na wierzch ciasta i równomiernie rozsmarowujemy.

9. Całość możemy udekorować startą czekoladą.

10. Schładzać w lodówce.

pycha

Smacznego !

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s