Szarlotka z podwójną ilością jabłek i kruszonką

Witam w Nowym Roku!

Jak przystało na godne powitanie Nowego Roku pora na przepis na moje ulubione ciasto, które zna każdy z Nas. Ciasto, które w swej prostocie jest najlepszym dowodem na to, że duża ilość dobrych (polskich) jabłek schowanych pod kruszonką jest przepisem, który zawsze się sprawdza. Szczególnie na gorąco, kiedy zima przymrozi, a herbata i  kawał szarlotki da Nam odrobinę ciepła.

mniam

 

Składniki:

  • 250g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jabłka ze słoika (tartę lub mus)
  • 4 duże jabłka
  • cynamon
  • cukier kryształ
  • cukier migdałowy
  • płatki migdałowe

szarlotka1

Wykonanie:

1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch.

2. Dodajemy jedno jajko i całość miksujemy mikserem.

3. Dosypujemy szklankę mąki, szczyptę soli, łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy ( najlepiej mikserem), aż do połączenia składników.

4. Masę przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i dodajemy pozostałą część mąki. Szybko wyrabiamy ciasto.

5. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części – 3/4 ciasta chłodzimy w lodówce, 1/4 ciasta w zamrażarce.

6. Teraz pora na przygotowanie jabłek. Obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelnie wysypujemy warstwę cukru i dodajemy jabłka, doprawiamy cynamonem i cukrem migdałowym i prażymy na małym ogniu, aż jabłka puszczą sok. Możemy sprawdzić słodkość – dosładzamy wedle uznania.

7. Jabbłka trzymamy na patelni, aż zmienią nieco swoją konsystencję i miękkość – około 15 minut. Gdy będą gotowe odstawiamy do ostygnięcia.

8. Okrągłą tortownicę smarujemy olejem/wykładamy papierem. Następnie na dno wykładamy równo ciasto wraz z wysokimi brzegami.

9. Na ciasto nakładamy mus jabłkowy ( ja uwielbiam dużą ilość jabłek i mam w domu wiele słoików z musem z jabłek, więc zawsze wykorzystuję je do szarlotek – im więcej jabłek tym lepiej:) ). Posypujemy warstwą cynamonu.

10. Na mus jabłkowy nakładamy prażone jabłka, a całość pokrywamy kruszonką przygotowaną z ciasta przechowywanego w zamrażarce. I w tym przypadku również im więcej kruszonki tym lepiej:)

11. Tak przygotowane ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika na 45 minut – temperatura pieczenia to 180stopni.

jablecznik1

To moje ulubione ciasto, a jakie jest Twoje?

Do następnego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s