Ciasto makowo-kokosowe z masą budyniową – prawdziwa pychotka!

Witam!

Nie da się ukryć, że nastał grudzień i zbliżają się święta – jedni uwielbiają ten okres, zamieszanie związane z kupnem prezentów, rozgardiasz w kuchni przy akompaniamencie Last Christmas i ustrajanie wszystkiego co spotkają na swojej drodze światełkami. Inni niekoniecznie – najchętniej przespali by ten okres pod grubą pierzyną, ewentualnie wyjechali w najwyższe góry. Jednak zarówno jedni, jak i drudzy od czasu do czasu uczestniczą w tychże świętach (lub innych) i od czasu do czasu wypadałoby zaskoczyć czymś gości, albo po prostu zjeść coś smacznego, co ładnie wygląda, nie wymaga, aż nadto pracy, cieszy oko i podniebienie. Dlatego też mam coś dla prawdziwego łasucha. Zobaczcie sami!

dwakawalki

Składniki:

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE:

  • 6 białek
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 150g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego

KREM BUDYNIOWY:

  • 6 żółtek
  • ¾ szklanki cukru kryształ
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół litra mleka
  • 200 g masła
  • ½ łyżeczki aromatu waniliowego

Dodatkowo na wierzch ciasta → BISZKOPTY + POLEWA

  • 120g biszkoptów
  • czekolada mleczna/gorzka 200g
  • odrobinę mleka

Wykonanie:

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

1. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i mieszamy, aż masa będzie lśniąca.

2. Do tak przygotowanej masy dodajemy suche składniki – mak i wiórki kokosowe oraz aromat waniliowy. Mieszamy – tym razem nie mikserem, a łyżką (najlepiej drewnianą).

3. Tak przygotowaną masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Czas: 25 minut. Wyciągamy, gdy się delikatnie przyrumieni.

4. Gotowy spód ciasta odstawiamy do ostygnięcia i przechodzimy do przygotowania kremu budyniowego.

KREM BUDYNIOWY

5. Tym razem ubijamy żółtka z cukrem kryształem na pianę.

6. Dodajemy mąki (tortową i ziemniaczaną), mleko i mieszamy.

7. Masę przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się zagotuje i powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.

8. Gdy masa wystygnie masło (margarynę) ucieramy na najwyższych obrotach, aż zmieni nieco swoją konsystencję. Dodajemy stopniowo do masy budyniowej

5. Masło utrzeć (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty). Gotowe dodawać stopniowo do budyniu, wymieszać mikserem i dodać aromat.

 

6. Tak przygotowany krem przekładamy na wcześniej przygotowany spód makowo-kokosowy. Rozsmarowujemy równomiernie.

7. Na krem wykładamy biszkopty – jeden obok drugiego.

8. Roztapiamy czekoladę, dolewamy odrobinę mleka( śmietanki), podgrzewamy jeszcze chwilkę i gotową polewą polewamy biszkopty.

9. Ciasto odstawiamy, aż polewa zastygnie. Następnie zajadamy się ze smakiem.

tło

Smacznego!

 

Przepis został zaczerpnięty z bloga kulinarnego Mała Cukierenka ( →http://www.malacukierenka.pl/ ) – szczerze przyznaje, że warto spóbować zrobić to ciasto. Ja już to sprawdziłam, teraz czas na Ciebie.

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Ciasto makowo-kokosowe z masą budyniową – prawdziwa pychotka!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s