Tarta ze szpinakiem, pomidorem i serem feta

Witam!

Jak wspominałam ostatnio szpinak zagościł na dobre w mojej kuchnii. Nie bez przyczyny – jest tani i ogólnodostępny, a dobrze doprawiony jest świetnym składnikiem dań z makaronem, mięsem czy kruchym ciastem. Warto mieć opakowanie lub nawet dwa w zamrażalce i kilka sprawdzonych przepisów, a możemy mieć pewność, że zawsze ugotujemy coś pysznego i nie straszne nam będą dylematy – ” Ale co dzisiaj na obiad?” Oto sprawdzony przepis. Zapraszam.

tarta

Składniki:

KRUCHE CIASTO

  • margaryna 125g
  • szczypta soli
  • mąka 250g
  • łyżka śmietany 18% ( lub maślanki)
  • 1 jajko

FARSZ

  • opakowanie szpinaku rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • ser feta 200g
  • 1 duży pomidor
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, chilii, gałka muszkatałowa
  • 2 łyżki cytryny
  • garść sezamu

1. Margarynę kroimy na drobne kawałki, ucieramy ze szczyptą soli i jajkiem. Dodajemy mąkę, łączymy składniki. Dodajemy łyżkę śmietany i wyrabiamy na jednolitą masę. Wkładamy na 20 minut do lodówki ( jak nie mamy czasu nie musimy).

2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rozduszamy ząbki czosnku i podsmażamy go delikatnie na maśle. Dodajemy szpinak i czekamy, aż zacznie się rozmrażać. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę soli, dużo pieprzu, pół łyżeczki chilii, trochę pieprzu cytrynowego, mieszamy ze szpinakiem.

3. Całość dusimy na małym ogniu, aż pozbędziemy się nadmariu wody, a szpinak zmieni swoją konsystencję. Proces przyrządzania szpinaku trwa około 10-15 minut.

4. Gdy mamy przygotowany szpinak, wyciągamy kruche ciasto z lodówki i wykładamy nim dno blaszki na tartę.

5. Następnie przekładamy na nie szpinak – równomiernie rozsmarowujemy. Kładziemy plastry pomidora i kawałeczki fety. Całość zalewamy masą z jajek i mleka – rozbęłtane jajka połączone z mlekiem, doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

6. Posypujemy sezamem i ścieramy odrobinkę parmezanu. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180stopni.

tarta1

Smacznego!

Inspiracja i pomysł na przepis: http://www.kuchniabazylii.pl/2011/11/tarta-ze-szpinakiem-feta-i-pomidorami/

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s