Pizzerinki trzy sery na kruchym cieście

Witam!

Często mamy ochotę zjesć coś dobrego, jednak nie chcemy siedzieć zbyt długo w kuchni, a kanapki nie wydają się być najciekawszą propozycją. Często nie mamy żadnego pomysłu, a w lodówce nie ma zbyt wiele składników. Mam na to sposób – zrób pizzerki!  W dodatku nie potrzeba drożdży. Wystarczy kilkanaście minut, odrobinę chęci i kilka składników, które akurat mamy – w moim przypadku resztki serów. Przecież u studenta nic nie może się zmarnować ? 😀 A tak na serio zapraszam na przepis. Musicie go wypróbować!

pizzerki

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • troszkę cukru
  • bazylia, zioła prowansalskie, sól, przyprawa do pizzy.

Dodatki:

  • 80g przecieru pomidorowego ( najmniejszy słoiczek)
  • plasterki szynki
  • sery: camembert, topiony, żółty
  • kawałki papryki

ser

zblizenie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Wszytskie sypkie składniki łączymy razem, cukier rozpuszczamy w mleku i dodajemy do sypkich składników. Mieszamy.

2. Dodajemy olej i przyprawy.

3. Dynamicznie zarabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą konsystencję i będzie elastyczne.

4. Z powstałego ciasta formujemy płaskie placuszki – spód pizzerek. Smarujemy je przecierem, kładziemy kawałki papryki i szynki (opcjonalnie) oraz 3 sery : camembert i topniony kroimy w większe kawałki, żółty trzemy na tarce.

5. Wkładamy do nagrzanego  piekarnika na 20 minut.

zgory

Zajadamy się 🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s