Szpinakowe roladki z sezamem

Witam!

Moja ogromna sypmatia do szpinaku zaczęła się całkiem niedawno. Zielone liście „bez smaku” nie przemawiały do mnie zbyt zachęcająco, aż do czasu gdy przeczytałam, że jest on bardzo zdrowy i umiejętnie doprawiony staje się prawdziwym przysmakiem. Sprawdziłam i powiem Wam, że na stałe zagościł w mojej kuchnii, bo jest przepyszny, można wykorzystać go w wielu potrawach, łączyć z rybami, mięsem, makaronem, nie jest czasochłonny i w dodatku tani. Czego chcieć więcej. Mam nadzieję, że chociaż troszkę przekonałam Was to tego składnika, a teraz zapraszam na przepis!

jedno

Składniki:

  • szpinak mrożony ( rozdrobiony lub brykiet – jedno opakowanie około 500g)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • żółty ser ( około 100g)
  • sól
  • pieprz czarny i pieprz cytrynowy
  • vegeta
  • chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sezam

gotowe

Wykonanie:

1. Na dużej patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego przeciśnięty czosnek. Chwilkę podsmażamy.

2. Dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu, aż rozmrozi się.

3. Gdy szpinak już jest rozmrożony dodajemy szczyptę soli, trochę vegety, sporą ilość pieprzu czarnego i cytrynowego, odrobinę chilli. Mieszamy.

4. Dodajemy łyżkę soku z cytryny. Łączymy ze szpinakiem i dokładnie mieszamy, aby wszystkie przyprawy i cytryna równomiernie się rozprowadziły po całym szpinaku.

5. Szpinak smażymy około 20 minut, aż zmieni dwukrotnie swoją objętość i pozbędziemy się nadmiaru wody. Na sam koniec dodajemy starty żółty ser i delikatnie łączymy z całością szpinaku.

6. Przechodzimy do zwijania roladki. Ciasto francuskie wkładamy na około 3 minutydo zamrażalki, szpinak odstawiamy do przestygnięcia.

7. Po około 3 minutach wyciągamy ciasto z zamrażalki i rozkładamy na blaszce. Całość smarujemy równomiernie szpinakiem i zwijamy zaczynając od najdłuższej strony.

8. Zwinięte ciasto kroimy ostrym nożem na kawałki o szerokości około 3 cm.

9. Gotowe roladki posypujemy startym serem i sezamem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopnii na 20-25 minut.

gotowe

Podajemy z sosem czosnkowym.

Przepis na sos:

  • 3 ząbki czosnku
  • majonez
  • śmietana
  • sól, pieprz

Wyciskamy 3 średniej wielkości ząbki czosnku do miseczki, dodajemy 3 duże łyżki majonezu, dodajemy większą część dużej śmietany 18%, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

piekne

 

 

 

Reklamy

2 thoughts on “Szpinakowe roladki z sezamem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s