Ciasto łasucha, czyli przekładana krówka z kakaowym biszkoptem

Hej!

Dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis dla prawdziwych łasuchów – ciemny biszkopt, masa krówkowa, czekoladowa i kakaowa to nic innego jak  przekładana krówka, która wygląda niezwykle apetycznie poprzez różnorodne warstwy. Wbrew pozorom ciasto nie jest pracochłonne, a smakuje wybornie – idealne na zimne, jesienne wieczory i uroczystości w gronie najbliższych. Polecam!

krowka2

Ten przepis nie jest moim autorskim dziełem. Jednak postanowiłam, że wypróbuję go i podzielę się swoją opinią.

Pomysł i przepis na ciasto został zaczerpnięty z bloga kulinarnego Mała Cukierenka (http://www.malacukierenka.pl/). W moim wydaniu zmienione są proporcję tak jak uważałam za stosowne i dodałam krakersy, aby przełamać słodycz ciasta. Wyszło pychaa ! Zapraszam do wyprónowania i obejrzenia zdjęć !

Składniki:

CIASTO:

  • 6 jajek ( oddzielnie żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia

krowka0

MASA KARMELOWA:

  • 1 puszka masy kajmakowej ( około 450g)
  • 250g margaryny

MASA CZEKOLADOWA:

  • 300g masła czekoladowego ( może być to Nutella, jednak proponuję tańszy zamiennik)
  • 250g serka waniliowego/śmietankowego homogenizowanego
  • 80g margaryny

MASA KAKAOWO-ŚMIETANKOWA;

  • 500g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 3 łyżki cukru pudru

DO PRZEŁOŻENIA:

  • duża paczka herbatników maślanych
  • paczka krakersów

DODATKI:

  • pół mlecznej czekolady do ozdobienia

 

Wykonanie:

CIASTO

1. Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy uzyskają pożądaną konsystencję dodajemy stopniowo połowę cukru i dalej miksujemy, aż masa zgęstnieje.

2. Żółtka ucieramy z pozostałą ilością cukru na jasny puch. Następnie żółtka przekładamy do białek i łączymy delikatnie drewniana łyżką.

3. W oddzielnej misce przygotowujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Połączone sypkie składniki przekładamy do naszej masy z białek i żółtek i łączymy drewnianą łyżką.

4. Ciasto na biszkopt jest już gotowe. Przelewamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w piekarniki nastawionym na 180 stopnii.

5. Odstawiamy do ostygnięcia.

prezentacja

MASA KARMELOWA:

6. Margarynę ucieramy mikserem, aż zmieni konsystencję na puch- około 5 minut. Po tym czasie dodajemy masę kajmakową i ucieramy dalej przez 3 minuty. Gotowe.

MASA CZEKOLADOWA:

7. Masło czekoladowe, serek homogenizowany i margarynę ucieramy, aż do połączenia składników. Gdy uzyskamy jednolitą masę, to znak, że możemy przejść dalej.

MASA ŚMIETANKOWO-KAKAOWA:

8. Śmietankę 30% ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy 3 łyżki kakao i łączymy. Wstawiamy do lodówki.

Gdy już wszytskie masy mamy gotowe, a ciemny biszkopt przestygł przechodzimy do składania ciasta.

  • BISZKOPT kroimy w poziomie na pół. Jedną część przekładamy na sam spód blaszki, drugą odkładamy.
  • Na biszkopt wykładamy połowę MASY KARMELOWEJ, równomiernie rozsmarowujemy.
  • Na masę wykładamy HERBATNIKI, układamy równo jeden obok drugiego.
  • Na herbatniki wykładamy pyszną MASĘ CZEKOLADOWĄ.
  • Masę czekoladową przykrywamy KRAKERSAMI, jeden obok drugiego.
  • Tak przygotowane krakersy smarujemy pozostałą częścią MASY KARMELOWEJ.
  • Całość przykrywamy drugą częścią BISZKOPTU.
  • Na sam wierzch wykładamy MASĘ KAKAOWO-ŚMIETANKOWĄ.
  • Ozdabiamy wiórkami startej CZEKOLADY.

pychaa

Gotowe!

Ciasto powinno stać około 5-6 godzin w lodówce. Smacznego!

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s