Bułeczki drożdżowe

Hej!

Kto nie jadł drożdżowej bułeczki z dżemem czy nadzieniem serowym? Kto chociaż raz nie miał jej jako drugie śniadanie w szkole? Dalej można je kupić w każdym sklepie spożywczym czy pobliskiej piekarni, ale po co kupować? Zróbmy ją sami. Wystarczy trochę drożdży, mąki, marmolada lub serek i odrobinę chęci. Zapraszam !

prezentacja

 

Wszystkie składniki ( z jednej porcji wychodzi około 32 bułeczki):

  • 1 kg mąki + około szklanka na podsypanie ciasta
  • 8 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 5 jajek ( 4 żółtka + 1 całe)
  • 1 szklanka cukru + trzy łyżki cukru na rozrobienie
  • cukier waniliowy x2
  • 200 g kostki do pieczenia + 50 g na kruszonkę
  • pół litra mleka
  • 250 g twarogu półtłustego
  • kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny

 

bułkaduza

Zaczyn:

  • 8 dag drożdży
  • trzy łyżki cukru
  • ponad pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki + około szklanka na podsypanie ciasta
  • szczypta soli
  • 5 jajek ( 4 żółtka + 1 całe)
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g kostki do pieczenia
  • pół litra mleka

bulkagotowa

Masa seroowa:

  • 250 g twarogu półtłustego ( do niego można dodać 2 opakowania serka waniliowego)
  • kandyzowana skórka pomarańczy i cytryny

Kruszonka:

  • 50 g margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

 

Wykonanie:

ZACZYN

Ciasto najlepiej wyrobić w dużej misce. Zaczynamy od przygotowania zaczynu.

1.Na dno miski wysypujemy mąkę – ponad pół szklanki, około 150 g. W mące robimy ręką lub łyżką małe miejsce na drożdże – 8 dag drożdży kruszymy i umieszczamy w przygotowanym wcześniej miejscu w misce. Dosypujemy trzy łyżki cukru i tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą dolewając letniego mleka ( pół szklanki). Letnie mleko sprawi, że drożdże zmienią swoją konsystencję i połączą się z innymi składnikami. Zaczyn nie powinien być za rzadki.

2. Tak przygotowany zaczyn nakrywamy szmatką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły rosnąć.

3. W międzyczasie przygotowujemy składniki, których będziemy potrzebować nieco później. W małym garnku rozpuszczamy 200 g kostki do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia (nie musi być całkiem zimne, najlepiej aby było letnie). Tak samo postępujemy z mlekiem – podgrzewamy na małym ogniu, tak aby było letnie, a nie gorące ( gdy zagotujemy mleko, musimy poczekać, aż przestygnie, aby nie zaparzyć drożdży).

pychaaaaa

CIASTO

4. Po 15 minutach, gdy drożdże zwiększyły swoją objętość przechodzimy do przygotowywania ciasta.

Ciasto drożdżowe to ciasto wymagające, które powinno się wyrabiać dość długo, a składniki powinny sprawić, że będzie miękkie i elastyczne, aby później doskonale nadawało się do formowania rogalików. Przyznam szczerze, że najlepsze ciasto drożdżowe wychodzi, gdy składniki dodaje się na tzw. „oko”, a to jego konsystencja decyduje o tym ile jeszcze dodać mleka czy mąki.

5. Do zaczynu kolejno dodajemy przygotowane składniki: wsypujemy część mąki, część mleka, roztopionej margaryny, trochę cukru kryształu, cukier waniliowy. Dodajemy jajka – 4 żółtka (białka jeszcze się przydadzą) i jedno całe jajko. Posypujemy szczyptą soli (sporą szczyptą). Wszystkie składniki w misce wyrabiamy energicznym ruchem. Gdy składniki względnie się połączą ponownie dodajemy część pozostałej mąki, część mleka, roztopionej margaryny, trochę cukru kryształu. Wyrabiamy.

ciastomicha

6. Tą sekwencję powtarzamy, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ciasto powinno być jednolite i powinno odchodzić od ręki. Gdy zbytnio się przykleja dodać jeszcze mąkę, a gdy jest za twarde dodajemy jeszcze mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

7. Gdy ciasto ma już odpowiednią miękkość wyrabiamy je jeszcze około 10-15 minut. Musi być bardzo dobrze wyrobione. Po tym czasie nakrywamy ciasto szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce – tym razem na około 1- 1,5 godziny.

FARSZ SEROWY

8. Do małej miseczki wsypujemy twaróg, rozdrabniamy. Możemy dodać do niego dwa opakowania serka waniliowego, jeżeli lubimy delikatny smak. Do masy twarogowej dodajemy cukier waniliowy, 2-3 łyżki cukru kryształu, kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, Miszamy do połączenia składników.

1

FORMOWANIE BUŁECZEK

8. Z naszego ciasta formujemy plaskie bułeczki. Robimy wgłębienie na farsz i nakładamy wedle uznania.

blachamakroo

9. Dobra bułka drożdżowa to bułka z kruszonką. Robimy kruszonkę. Wsypujemy składniki do miski i zagniatamy, aż uzyskamy sypką kruszonkę. Posypujemy bułeczki kruszonką.

bulazkruszonka

Im więcej kruszonki tym lepiej. Mniamm 😀

zgoryblacha

Wkładamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Smacznie polecam.

ladnebulu

 

 ********

Jeżeli mamy ochotę na bułeczeki, ale z marmoladą, to wystarczy uformować z ciasta francuskiego kuleczkę i wypełnić ją marmoladą. Efekt również jest miły dla oka.

buleczkaa

bukina

Do następnego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s