Placuszki z cukinii

Witam!

A jakby zamiast ziemniaków do placuszków użyć cukinii? A zamiast zwykłej śmietany dodać sos koperkowo-czosnkowy na bazie jogurtu? Na pewno powstanie nam pyszne, lekkie danie, które może być niezłą konkurencją dla klasycznych placków ziemniaczanych.

plackizsosem1

Składniki:

PLACUSZKI

  • 1 dość duża cukinia ( 2 średnie)
  • 125 g mąki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz
  • vegeta

SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY

  • 100 g jogurty naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie placuszków:

1. Cukinię umyj, zetrzyj na dużych oczkach.

2. Startą cukinię przekładamy na sitko i odciskamy rękoma, aby pozbyć się nadmiaru wody.

3. Gdy już pozbędziemy się nadmiaru wody dodajemy jajko i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i sól. Doprawiamy pieprzem i vegetą. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze odrobiną mąki.

4. Możemy przejść do pieczenia. Na rozgrzaną patelnię nakładamy uformowane łyżką placuszki i pieczemy na złoty kolor, około 4 minuty z każdej strony.

5. Podajemy z sosem czosnkowo-koperkowym.

Sos:

6. Przeciśnięty przez praskę czosnek wkładamy do miseczki, przelewamy jogurt naturalny, dodajemy majonez i pokrojony koperek. Doprawiamy i gotowe.

* Pomysł na placuszki i przepis (chociaż nieco zmodyfikowany) został zaczerpnięty z książki jurorki MasterChefa Anny Starmach, pt. „Pyszne 25”.

Smacznego !

Advertisements

2 thoughts on “Placuszki z cukinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s