Podusie z ciasta francuskiego z jabłkiem, gruszką i serkiem

Witam!

Nie wiem jak Wy, ale ja ciasto francuskie uwielbiam pod każdą postacią. Jest tanie, uniwersalne – dobre zarówno na słodko, jak i na słono,a w przygotowaniu nie wymaga umiejętności Master Chefa. Czego chcieć więcej? Warto mieć w lodówce opakowanie lub dwa, tak na wszelki wypadek. A nuż będziemy mieli niezapowiedzianą wizytę gości, zabraknie nam mąki akurat kiedy chcemy sobie popichcić lub po prostu będziemy mieli niepohamowaną ochotę na coś słodkiego, a wszystkie sklepy w promieniu kilku kilometrów będą pozamykane. A tak na serio, zapraszam na banalny przepis i smakowite zdjęcia.

duzz

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • twaróg biały półtłusty (200g)
  • dwa jabłka
  • gruszka
  • cukier waniliowy
  • cukier biały kryształ
  • cynamon
  • garść orzechów laskowych
  • jajko

piekne

 

Wykonanie:

1. Zaczynamy od przygotowania farszu do naszych poduszeczek. Twaróg przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem, aby był w miarę sypki. Do twarogu wsypujemy pokrojone orzechy laskowe, dodajemy około pół opakowania cukru waniliowego i dwie łyżki cukru białego. Mieszamy całą masę. Doprawiamy cynamonem i sprawdzamy czy farsz jest odpowiednio słodki.

Nie powinien być za bardzo przesłodzony, ponieważ owoce również dodadzą odrobinę słodyczy.

3

2. Gdy mamy już przygotowany farsz rozwijamy nasze ciasto francuskie. Kroimy je na 12 równych prostokątów.  Po jednej stronie każdego z prostokątów kładziemy obrany kawałeczek jabłka (cieniutki), nakładamy na niego farsz z twarożkiem, a na farsz kładziemy cieniutki kawałeczek gruszki. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Postępujemy tak ze wszystkimi prostokątami.

2

Brzegi dokładnie łączymy ze sobą i możemy ponacinać widelcem.

1

3. Tak gotowe poduszeczki smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.

4. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 20 minut. I gotowe!

 

4

ciastka3

Smacznie polecam i już teraz mogę Was zapewnić, że nie jest to ostatni przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Następnym razem będzie na słono.

 

Do następnego!

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s