Szybkie ciasto z owocami, czyli śliwkowiec z kruszonką

Witam!

W wakacje owoców sezonowych mamy pod dostatkiem. Dlaczego mamy tego nie wykorzystać? Nie mając zbyt wiele czasu możemy upiec szybkie ciasto, które smakuję świetnie zarówno gorące, jak i w kolejne dni. Jest puszyste, a owoce pod kruszonką to prawdziwy smakołyk. W końcu, kto nie lubi kruszonki? Ja powiem Wam jedno im jej więcej, tym lepiej. A teraz zostawiam Was ze zdjęciami i przepisem!

kawalzboku

bbeee

 

Składniki:

CIASTO

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ szklanki śmietany ( mała śmietana 200 g)
  • ¾ szklanki oleju
  • sok z połowy cytryny ( ewentualnie olejek cytrynowy)
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

ciacho1

KRUSZONKA

  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • mąka
  • cukier

Ciasto:

1. Mikserem ucieramy 4 całe jajka ze szklanką cukru.

2. Następnie do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki. Na przemian mąka z proszkiem, śmietana, olej, sok z cytryny, aż do wyczerpania składników.

3. Jednolitą masę przelewamy do małej blaszki wysmarowanej margaryną.

4. Na wierzch ciasta układamy owoce.

5. Owoce posypujemy obficie kruszonką.

takieladne

castozboku

Kruszonka:

6. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, aż do uzyskania sypkiej konsystencji.

7. Ciasto pieczemy około 1 godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Smacznego!

kawal

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s