Tarta i tartaletki na kruchym spodzie z borówkami i kiwi

Witam!

W związku z tym, że zarówno w naszych ogrodach, jak i sklepach możemy znaleźć wiele owoców sezonowych, korzystajmy z tego. Na pewno będą świetnym produktem do wypieków. Słodką borówkę amerykańską możemy połączyć z kwaskowym kiwi, a delikatny, kruchy spód będzie idealną bazą dla kremu waniliowego. Owoce z kremem możemy wykorzystać zarówno do zrobienia dużej tarty, jak i małych efektownych tartaletek, które ozdobią Nasz stół i przyciągną uwagę gości.

babeczki2

makroo

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 2 szklanki mąki + kilka łyżek na podsypanie
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka śmietany

+groch do obciążenia tarty

Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki masła
  • łyżeczka wiórek kokosowych

Dodatki:

  • mały koszyczek borówek amerykańskich
  • 3 kiwi

Wykonanie.

KRUCHE CIASTO

krucheciasto

1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem, aż powstanie nam puch.

2. Do powstałego puchy dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Gdy powstanie nam jednolita masa, dodajemy stopniowo część mąki, cały czas mieszając mikserem na tych samych obrotach ( najlepiej średnie).

3. Do naszej masy dodajemy dwie łyżki wody gazowanej i resztę mąki. Po połączeniu dodajemy śmietanę i szczyptę soli, mieszamy.

4. Nasze ciasto przekładamy na deskę z mąką. Dodajemy jeszcze około 3 łyżki mąki i wyrabiamy ciasto, do momentu, aż będzie jednolite i nie będzie się przyklejać.

5. Gotowe ciasto przekładamy do lodówki na około 20 minut.

6. Po 20 minutach ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej margaryną i posmarowanej bułką formą do tarty/tartaletek. Po równomiernym wyłożeniu nakłuwamy ciasto widelcem.

tortownica

7. Na spód tarty kładziemy papier do pieczenia i suchy groch, aby obciążyć tartę. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 15 minut. UWAGA: Jeżeli zdecydowaliśmy się na tartaletki nie musimy wykładać ich grochem.

8. Po 15 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy naszą tartę jeszcze około 30 minut. Tartaletki pieczemy tylko 30 minut.

9. Po wyciągnięciu z piekarnika, studzimy.

KREM BUDYNIOWY

kawalekduzy

 

kawalki

10. Budyń gotujemy jak zwykle, według instrukcji na opakowaniu. Studzimy.

11. Do wystudzonego budyniu dodajemy 4 łyżki masła i miksujemy razem do uzyskania gładkiej konsystencji. Do gładkiej masy dodajemy łyżeczkę wiórek kokosowych, chwilkę miksujemy i gotowe.

12. Masę budyniową przekładamy na tartę/ małe tartaletki i dekorujemy owocami. Możemy również posypać je posiekanymi orzechami.

Tak prezentuje się tarta.

tartazgory

tartamniam

Przepis na kruche ciasto i masę budyniową wystarczy albo na tartę, albo na tartaletki. Jeżeli chcemy mieć jedno i drugie musimy zrobić ciasto z podwójnej porcji. Ale uwierzcie mi, warto !

idealnebabeczki

 

bardzoblisko

A Wy co wybieracie? Tartę czy tartaletki? A może jedno i drugie?

Do następnego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s