Kurczak cytrynowy z nutą czosnkową

Witam!

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych, jakie możemy znaleźć na swoich stołach przy okazji świąt, niedzieli czy uroczystego obiadu. Jednak to wcale nie znaczy, że zawsze musi być podawany w ten sam sposób, z tymi samymi przyprawami i ugotowanymi ziemniakami. Soczysty kurczak o cytrynowym posmaku z nutą świeżego czosnku jest również ciekawą alternatywą. Zresztą, zobaczcie sami!

gotowetlo

Składniki:

Marynata

  • olej smakowy czosnek z bazylią (ewentualnie olej/oliwa z wyciśniętym czosnkiem)
  • łyżka musztardy sarepskiej ostrej
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • vegeta

Kurczak

  • 4 nóżki kurczaka / 8 kawałków
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • warzywa: brokuł, kalafior, marchewki ( mrożona mieszanka – pół paczki)
  • 4 łyżki słoneczniku
  • margaryna do posmarowania
  • papryka ostra

Ryż

  • 2 lub 3 woreczki ryżu
  • ząbek czosnku
  • 100 g masła
  • warzywa: brokuł, kalafior, marchewki ( mrożona mieszanka – pół paczki)
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

MARYNATA

1. Na samym początku przygotowujemy kurczaka. Myjemy i czyścimy. Cztery nóżki kroimy na mniejsze części – powinniśmy mieć osiem kawałków.

2. Z połowy cytryny wyciskamy sok, dodajemy do niego łyżkę musztardy sarepskiej ostrej i mieszamy.

3. Kurczaka przekładamy do głębokiej miski. Smarujemy go olejem smakowym czosnek z bazylią, ewentualnie oliwą wymieszaną ze świeżymi ziołami i wyciśniętym czosnkiem. Polewamy wcześniej przygotowanym sokiem z musztardą, posypujemy ziołami prowansalskimi, vegetą, pieprzem i solą.

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy na noc do lodówki. Jeżeli nie mamy czasu możemy zrobić to kilka godzin wcześniej lub po prostu posmarować kurczaka marynatą tuż przed pieczeniem.

KURCZAK

4. Potrzebujemy naczynie żaroodporne – smarujemy go obficie margaryną i przekładamy kurczaka. Kawałki kurczaka musimy ułożyć w taki sposób, aby nie zakrywać wierzchu mięsa i aby kurczak się przyrumienił.

5. Kroimy cytrynę na ćwiartki i dodajemy do kurczaka. Dodajemy również cztery nieobrane ząbki czosnku. Dla smaku całość posypujemy ostrą papryką.

mieskoprzed1

6. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na około 40 minut.  W tym czasie powinien się ładnie przyrumienić.

Jednak zanim do tego dojdzie w międzyczasie możemy przygotować ryż i warzywa, które również zostały wykorzystane w przepisie.

zarumie

WARZYWA do pieczonego kurczaka

7. Pół paczki warzyw mrożonych ( w tym przypadku brokuł, kalafior, marchewki) wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy, aż uzyskają odpowiednią miękkość. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy.

warzywa

RYŻ

8. Na rozgrzaną patelnię dajemy 3 łyżki masła i wyciśnięty czosnek ( 1 ząbek). Gotujemy 2 lub 3 woreczki ryżu ( w zależności od ilości osób).

9. Do masła z czosnkiem dodajemy drugą część mrożonych warzyw, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Gdy nasze warzywa staną się miękkie a woda wyparuje, podsmażamy je na maśle. Dodajemy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i gotowe.

Teraz czas na kurczaka.

10. Gdy kurczak jest zarumieniony wyciągamy go z piekarnika, dodajemy wcześniej ugotowane warzywa i posypujemy obficie słonecznikiem. Dodatkowo wyciskamy sok z połówki cytryny i dodajemy łyżkę miodu.

rumie+warzy

gotowe

Całość polewamy przygotowanym sosem i wkładamy ponownie do piekarnika na 15 minut.

Gotowego kurczaka podajemy z przygotowanym ryżem. Talerz możemy ustroić pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego !

gotowenatalerzu

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s