„Zeberkowe babeczki” i ciasto, czyli klasyczna zebra nieco inaczej

Witam!

Każdy z nas doskonale zna klasyczną babkę piaskową, która mimo prostoty może być zarówno pyszna, jak przeciętna i po prostu sucha. Tak samo z zebrą, czyli babką dwukolorową z kakao. Kto powiedział, że babka powinna być w standardowej formie? Nikt – no właśnie. Dlatego zapraszam na mój dzisiejszy wpis i pomysł na „zeberkowe” babeczki oraz ciasto, obok których nie da się przejść obojętnie. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami.

babatlo

Zebrę zrobimy gdy do połowy ciasta z  klasycznego przepisu na babkę piaskową dodamy kakao i będziemy wylewać ciasto na przemian, aż do wyczerpania składników. Ja jednak jakiś czas temu znalazłam ciekawy przepis na zebrę z wykorzystaniem oranżady. Przepis na ciasto z dzisiejszego wpisu został zaczerpnięty ze strony mojeciasto.pl i wypróbowany wielokrotnie, więc z przyjemnością Wam go polecam.

baaaaaa

Składniki:

  • 1 szklanka oranżady
  • kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • ponad pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Do ustrojenia:

  • czekolada mleczna
  • orzechy laskowe

Wykonanie :

1. W małym garnku rozpuszczamy masło i odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

2. Mikserem ucieramy jaja z cukrem kryształem, aż do momentu gdy uzyskamy puszek. Do tak powstałego puchu dodajemy na przemian trochę mąki, oranżadę i masło. Sekwencje powtarzamy, aż do wyczerpania składników. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

3. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy duże łyżki kakao i mieszamy, do drugiej dwie łyżki mąki i również mieszamy.

4. Teraz potrzebujemy foremki na babeczki (około 15) i formę do pieczenia w kształcie gwiazdy lub inną ( w każdym razie niezbyt dużą). Nasze masy wlewamy do foremek na przemian – łyżka masy z kakao, łyżka masy z mąką, łyżka masy z kakao.

nalewanie1

nalewaniezgory2

Jeżeli chodzi o babeczki wystarczą tylko 3 łyżki, gdyż babeczki i tak wyrosną.

nalew3

5. Tak samo postępujemy z pozostałą masą, rozlewamy ją do gotowej formy wysmarowanej margaryną na przemian – masa jasna, masa ciemna, aż do wyczerpania składników.

Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

upieczone5

I gotowe!

bababezdeko7

A jak prezentuje się ciasto? Równie smacznie.

Przed dekoracją:

gwiazdazgory

ciacho11

Gdy babeczki są gotowe możemy przechodzić od razu do konsumpcji, albo przejść do dekorowania. Jeżeli nie macie na to ochoty możemy pozostawić wypieki bez niczego, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Ja postanowiłam jeszcze ozdobić moje babeczki i ciasto.

ciachonapater

A co do tego potrzebujemy? Mamy dwie opcje.

  • pół czekolady deserowej
  • odrobinę mleka
  • orzechy laskowe + wiórki kokosowe na ciasto

lub

  • 3 łyżki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • odrobina mleka
  • orzechy laskowe + wiórki kokosowe na ciasto

W pierwszej wersji roztapiamy czekoladę deserową w małym garnuszku, dodając troszkę mleka i mieszając, aż składniki się połączą, ą czekolada nieco zgęstnieje. Gdy już jest gotowa polewamy nią babeczki i ciasto, kroimy orzechy na mniejsze kawałki i posypujemy wypieki. Gotowe.

ozdobione00

W drugiej wersji roztapiamy margarynę, dodajemy do niej kakao w tej samej proporcji, odrobinę mleka i mieszamy, aż składniki się połączą i zgęstnieją. Jak lubimy bardzo słodkie to możemy dodać płaską łyżeczkę cukru waniliowego. Tak jak wyżej gdy polewa jest gotowa polewamy nią nasze wypieki i dekorujemy orzechami.

 

babkirazemfiniso

Teraz pozostaje nam tylko ściągnąć foremkę i zajadać się. Uwaga, można się uzależnić 🙂 Smacznego! Już niedługo zapraszam na nowy wpis, tym razem na coś mniej kalorycznego. Ale uwierzcie mi czasem warto.

anigif

Do następnego !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s