Czekoladowe brownie

Witam!

Czy jest ktoś kto nie lubi czekolady? Ja osobiście nie znam takiej osoby, a już na pewno takiej, która przeszłaby obojętnie obok tego ciasta. Mimo sporej ilości czekolady ciasto nie jest przesłodzone, ale wilgotne w środku, a szczypta soli doskonale wydobywa i podkreśla słodki smak. Przygotowuje się szybko, jeszcze szybciej znika. Idealne na wizytę gości, wieczór z ukochaną osobą czy przyjacielem.

„Nie ma nic lepszego niż przyjaciel, oprócz przyjaciela z czekoladą.” (Linda Grayson)

ciachocalee

Składniki:

  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 90 g mlecznej czekolady (w tym 20g do ustrojenia)
  • 280 g masła
  • 100 g cukru typu kryształ
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 80 g orzechów laskowych/włoskich

Przepis na ciasto został zaczerpnięty z książki Anny Starmach, jurorki MasterChefa, pt. „Pyszne 25”. Przepis został nieco zmodyfikowany. Troszkę pozmieniałam proporcje i niektóre składniki – nie byłabym sobą, a ciasto wyszło pyszne. Zobaczcie sami !

kawalek

Wykonanie:

1. Zaczynamy od przygotowania składników.Orzechy siekamy, a czekolady łamiemy na małe kawałeczki. Masło również kroimy w nieduże części.

2. Następnie do garnka wlewamy pół szklanki wody i dosypujemy cukier kryształ (100g). Wodę gotujemy, aż cukier się rozpuści.

3. Gdy cukier już się rozpuścił dodajemy czekoladę, mieszamy. Po chwili dodajemy również masło. Składniki trzymamy na małym ogniu, aż wszystkie ładnie się ze sobą połączą. Zestawiamy garnek z gazu.

4. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy po jednym jajku, łącząc je pojedynczo. Gdy już mamy jednolitą masę dolewamy powoli zawartość garnka z syropem czekoladowym, delikatnie mieszając.

5. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy, mieszamy.

6. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica najlepiej o średnicy 22 cm. Jeżeli nie posiadamy tortownicy może to być inna blaszka, o dowolnym kształcie.

7. Ciasto pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zależy nam na bardzo płynnej konsystencji możemy trzymać je 25 minut. Wszystko zależy od naszych upodobań.

zboku1

Smacznego!

P.S. W swojej książce kucharskiej mam również przepis na inne ciasto czekoladowe, które również jest przepyszne. W przyszłości również pojawi się na blogu.

Advertisements

4 thoughts on “Czekoladowe brownie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s