Ciastka „ślimaczki” z ciasta francuskiego z twarożkiem

Witam!

Ciasto francuskie to ciasto, które doskonale sprawdza się zarówno na słodko, jak i na słono. Mamy mnóstwo możliwości, aby szybko i łatwo zrobić przekąskę, która swoim smakiem, jak i wyglądem zapadnie Nam w pamięci. W moim przypadku są „ślimaczki” z ciasta francuskiego, które jeszcze nie raz zrobię i chciałabym Wam serdecznie polecić. Chrupiące ciasto w połączeniu z twarożkiem i ulubionymi dodatkami to słodka przekąska, która cieszy oko, jak i podniebienie. Zobaczcie sami i po prostu spróbujcie !

ciastkagłówne

Potrzebujemy:

  • opakowanie ciasta francuskiego (250-300g)
  • twarożek półtłusty (200g)
  • kandyzowana skórka pomarańczy (2-3 łyżki)
  • orzechy laskowe (garść)
  • cukier kryształ (2-3 łyżki)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko

pojedyncze

Wygląda smakowicie, prawda? Do dzieła.

Wykonanie:

1. Zaczynamy od przygotowanie farszu. Twarożek przekładamy do miski i widelcem kruszymy go na malutkie kawałki, tak aby był w miarę sypki i łatwo połączył się później z innymi składnikami.

2. Do twarożku dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy, około 3 duże łyżki. Możemy dodać mniej lub więcej, w zależności od upodobań.

skorkapoprawka

Można dodać również rodzynki, jednak ja za nimi nie przepadam, a skórka pomarańczowa i jej zapach idealnie tutaj pasują.  Ponadto mają piękny, żywy kolor.

3. Skórkę pomarańczy mieszamy z twarożkiem i przechodzimy do siekania orzechów włoskich. Sporą garść orzechów włoskich siekamy na mniejsze kawałeczki i również dodajemy do twarożku ze skórką. Mieszamy.

orzechygratis

4. Nasz farsz twarogowy nie jest jeszcze gotowy, ponieważ musimy dodać jeszcze cukier kryształ i odrobinę cukru waniliowego do smaku. Dodajemy 2 łyżki cukru kryształu( mniej lub więcej jeżeli lubimy bardzo słodkie), posypujemy farsz cukrem waniliowym, wszystkie składniki łączymy ze sobą i gotowe.

5. Teraz przechodzimy do formowania „ślimaczków”. Na blaszce do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie, pozostawiając je na papierze, w którym było owinięte.

6. Na rozłożone ciasto wykładamy i rozsmarowujemy dokładnie nasz farsz, tak aby całe ciasto zostało pokryte równomierną warstwą.

rozlozonee

Następnie przechodzimy do zwijania ciasta. Ciasto francuskie zwijamy w rulon, taki jak przed rozwinięcie. Zaczynamy od najszerzej części, zwijając ciasto w górę. Wtedy będziemy mieli więcej ciastek.

7. Ciasto zwinięte w rulon kroimy na małe, wąskie części ostrym nożem. Każdą część kładziemy na blaszce. Nasze ciastka powinny wyglądać tak jak na poniższym zdjęciu.

rulony22 rulonyyy

Z jednego ciasta francuskiego wychodzi około 20 ciasteczek.

8. Przed umieszczeniem blachy ze „ślimaczkami” smarujemy wierzch rozbęłtanym jajkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Ciastka wkładamy do piekarnika na 23-30 minut nastawionego na 180 stopni.

blaszka

blachaaa

9. Gdy ciasteczka są już przyrumienione wyciągamy je z piekarnika i gotowe. Są naprawdę pyszne i proste w wykonaniu.

Ich jedyną wadą jest to, że za szybko znikają.

natalerzu

natalerzuaaaa

A Wy co o nich sądzicie? Macie ochotę spróbować? Dla niezdecydowanych wrzucam jeszcze kilka zdjęć na zachętę.

pychotka1

Życzę smacznego i niedługo będę miała dla Was przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego na słono.

pychotkaa

Zapraszam do siebie! Do następnego.

Advertisements

4 thoughts on “Ciastka „ślimaczki” z ciasta francuskiego z twarożkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s