Placek ze śliwkami i zarodkami pszennymi

Hej!

Ostatnimi czasy moda na healthy food and be fit otacza nas z każdej strony. Jest to na pewno bardzo dobry fenomen, o ile pójdzie w odpowiednim kierunku. Nie chciałam pozostawać w tyle i gdy na opakowaniu zarodków pszennych, które są najcenniejszą częścią ziarna zobaczyłam przepis na ciasto ze śliwkami postanowiłam, że je przetestuje. Dodałam coś od siebie, troszkę zmieniłam ilość cukru i gotowe. Ciasto wyszło smaczne, a zarodki pszenne nadają ciekawego zbożowego smaku oraz wpływają na ciemniejszy wygląd ciasta.  Z resztą sami zobaczcie !

1

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru (pół jeżeli ktoś woli mniej słodkie)
  • szklanka mąki
  • szklanka zarodków pszennych
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 0,5 kg śliwek (ewentualnie wiśni)
  • dwie łyżki oleju

składnikiciasto

Wykonanie:

1. Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Z czterech białek ubijamy sztywną pianę, następnie dodajemy pół szklanki cukru ( moim zdaniem tyle w zupełności wystarczy) i ponownie ubijamy.

2. Do tak powstałej piany dodajemy kolejno po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zarodki ( dosypujemy je stopniowo). Składniki dokładnie łączymy ze sobą i dodajemy dwie łyżki oleju.

3. Tak gotową masę przekładamy do małej blaszki lub do tortownicy o wymiarach 22 cm. Pamiętamy, aby wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Dzięki temu później gotowe ciasto łatwiej będzie wyciągnąć.

3

4. Na cieście układamy kawałki śliwek (lub innych owoców, najlepiej, aby były to owoce o kwaskowym smaku, np. wiśnie). Tak przygotowaną blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 35 minut.

5. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

2

Smacznego!

Reklamy

2 thoughts on “Placek ze śliwkami i zarodkami pszennymi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s