Rogaliki drożdżowe z migdałami

Hej!

Przygotowanie rogalików jest bardzo czasochłonne, ale naprawdę warto ze względu na ich dużą ilość, piękny wygląd i pyszny smak – smakują zarówno gorące, jak i w następne dni, podawane z ciepłym mlekiem lub kawą. Dodatkowo są świetnym sposobem do zaangażowania w prace prywatnych pomocników i po prostu smaczną alternatywą do spędzenia razem czasu.

rogalikpowiekszenie

A co do tego potrzebujemy?

Wszystkie niezbędne składniki:

  • 1 kg mąki + około szklanka na podsypanie ciasta
  • 8 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 5 jajek ( 4 żółtka + 1 całe)
  • 1 szklanka cukru + trzy łyżki cukru na rozrobienie
  • cukier waniliowy
  • 200 g kostki do pieczenia
  • pół litra mleka
  • płatki migdałowe
  • czekolada mleczna
  • marmolada

* * *

Zaczyn:

  • 8 dag drożdży
  • trzy łyżki cukru
  • ponad pół szklanki mąki
  • pół szklanki mleka

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki + około szklanka na podsypanie ciasta
  • szczypta soli
  • 5 jajek ( 4 żółtka + 1 całe)
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g kostki do pieczenia
  • pół litra mleka

Dodatki:

  • płatki migdałowe
  • czekolada mleczna
  • marmolada owocowa

rogalik1

Wykonanie:

ZACZYN

Ciasto najlepiej wyrobić w dużej misce. Zaczynamy od przygotowania zaczynu.

1.Na dno miski wysypujemy mąkę – ponad pół szklanki, około 150 g. W mące robimy ręką lub łyżką małe miejsce na drożdże – 8 dag drożdży kruszymy i umieszczamy w przygotowanym wcześniej miejscu w misce. Dosypujemy trzy łyżki cukru i tak przygotowane składniki mieszamy ze sobą dolewając letniego mleka ( pół szklanki). Letnie mleko sprawi, że drożdże zmienią swoją konsystencję i połączą się z innymi składnikami. Zaczyn nie powinien być za rzadki.

2. Tak przygotowany zaczyn nakrywamy szmatką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły rosnąć.

3. W międzyczasie przygotowujemy składniki, których będziemy potrzebować nieco później. W małym garnku rozpuszczamy 200 g kostki do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia (nie musi być całkiem zimne, najlepiej aby było letnie). Tak samo postępujemy z mlekiem – podgrzewamy na małym ogniu, tak aby było letnie, a nie gorące ( gdy zagotujemy mleko, musimy poczekać, aż przestygnie, aby nie zaparzyć drożdży).

CIASTO

4. Po 15 minutach, gdy drożdże zwiększyły swoją objętość przechodzimy do przygotowywania ciasta.

Ciasto drożdżowe to ciasto wymagające, które powinno się wyrabiać dość długo, a składniki powinny sprawić, że będzie miękkie i elastyczne, aby później doskonale nadawało się do formowania rogalików. Przyznam szczerze, że najlepsze ciasto drożdżowe wychodzi, gdy składniki dodaje się na tzw. „oko”, a to jego konsystencja decyduje o tym ile jeszcze dodać mleka czy mąki. Ja jednak staram się dokładnie opisać krok po kroku jak powinno powstać idealne ciasto drożdżowe na rogaliki.

5. Do zaczynu kolejno dodajemy przygotowane składniki: wsypujemy część mąki, część mleka, roztopionej margaryny, trochę cukru kryształu, cukier waniliowy. Dodajemy jajka – 4 żółtka (białka jeszcze się przydadzą) i jedno całe jajko. Posypujemy szczyptą soli (sporą szczyptą). Wszystkie składniki w misce wyrabiamy energicznym ruchem. Gdy składniki względnie się połączą ponownie dodajemy część pozostałej mąki, część mleka, roztopionej margaryny, trochę cukru kryształu. Wyrabiamy.

6. Tą sekwencję powtarzamy, aż do wyczerpania wszystkich składników. Ciasto powinno być jednolite i powinno odchodzić od ręki. Gdy zbytnio się przykleja dodać jeszcze mąkę, a gdy jest za twarde dodajemy jeszcze mleko, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

7. Gdy ciasto ma już odpowiednią miękkość wyrabiamy je jeszcze około 10-15 minut. Musi być bardzo dobrze wyrobione. Po tym czasie nakrywamy ciasto szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce – tym razem na około 1- 1,5 godziny.

Sprzątamy i odpoczywamy w oczekiwaniu na ciasto 🙂

rogaelnatalerzu

LEPIENIE

Gdy czas już minął zabieramy się za lepienie rogalików. Najprzyjemniejsza część, szczególnie jak ma się do tego pomocników.

8. Wyciągamy stolnicę i oprószamy ją mąką. Na stolnicę wykładamy część ciasta – wielkości dłoni. Po prostu tyle ile weźmiemy w dłoń, tyle będziemy mieć do wałkowania i wykrawania rogalików.

9. Część ciasta przekładamy na stolnicę i szybciutko wyrabiamy. Rozwałkowujemy, tak aby powstał nam niewielki okrąg ( kształt pizzy :p ). Z okręgu wycinamy trójkąty ( tak jakbyśmy kroili pizze). Wycięte trójkąty to nic innego jak nasza baza do powstania rogalika.

10. U podstawy trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy na około w kierunku wierzchołka na kształt rogalika. Na koniec delikatnie wywijamy krańce do wewnątrz. Gotowe.

11. Do części rogalików wkładamy łyżeczkę marmolady lub kosteczkę czekolady. Postępujemy tak, aż wyczerpie nam się przygotowane ciasto drożdżowe.

12. Przygotowane rogaliki wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem, ewentualnie margaryną. Wierzch rogalików smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy płatkami migdałów i odrobiną cukru waniliowego.

13. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Późniejsze porcje rogalików trzymamy już mniej czasu, około 15 minut, ponieważ piekarnik powinien być już bardzo dobrze nagrzany.

14. Z ciasta drożdżowego przygotowanego z 1 kg mąki powinno nam wyjść około 4 – 5 blach rogalików.

Gorąco polecam!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s