Leczo z młodej cukinii

Witam!

Jedz kolorowo – to zdanie powinno nam towarzyszyć przy komponowaniu posiłków czy przekąsek. Im więcej radosnych kolorów na talerzu, tym lepiej.

Leczo jest jednym z dań, które jest proste, a po przygotowaniu mamy na talerzu gamę kolorów, dodatkowo niezwykle smacznych. Ja osobiście przepadam za tym daniem, a jego przygotowanie nie jest ani trudne ani pracochłonne. A co do niego potrzebujemy? Podstawą jest zazwyczaj cukinia lub kabaczek, do którego dodajemy inne warzywa. Na dobrą sprawę możemy dodać większość składników, które aktualnie mamy w lodówce lub pozostały nam z poprzedniego dnia. Jest to ogromną zaletą dań jednogarnkowych, nie wliczając mniejszą ilość garnków do mycia.

gotujezgory

Dzisiaj mam dla Was przepis na  leczo z młodej cukinii.

Składniki:

  • młoda cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • dwa małe pomidory (lub jeden duży)
  • dwie małe cebulki (lub jedna duża)
  • kiełbasa
  • młoda marchewka
  • kostka rosołowa
  • vegeta
  • sól i pieprz
  • olej

składniki1

Wykonanie:

1. Standardowo zaczynamy od umycia wszystkich warzyw. Następnie przechodzimy do krojenia.

2. CUKINIA – myjemy ją i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w talarki – jeżeli jest już mocno dojrzała i ma dużo pestek, wykrawamy je. Jeżeli jest to młoda cukinia i nie ma ich zbyt wiele możemy zostawić ją tak jak jest.

Talarki z cukinii kroimy w drobną kosteczkę.

cukinia1

3. Do dużego garnka wlewamy sporą ilość oleju – tak aby zakrył dno, a warzywa później nie przywarły. Do tak przygotowanego garnka możemy wsypać posiekaną cukinię. Teraz czas na papryki.

4. PAPRYKI – również kroimy w drobną kosteczkę. Ja użyłam papryki czerwonej i żółtej, ale możemy wykorzystać jeszcze zieloną. Kolor tutaj nie gra roli, a to od nas zależy czy będą to dwie papryki czy więcej. Ja osobiście lubię jak jest jej dość sporo.

paprykiposiekane

5. CEBULA i KIEŁBASA –  również kroimy w drobną kosteczkę. Dodałam jeszcze młodą marchewkę pokrojoną w talarki – pasuje do lecza, dodaje odrobinę słodkiego smaku.

6. Tak przygotowane i pokrojone składniki przesypujemy do garnka z cukinią. Wrzucamy kostkę rosołową, delikatnie solimy, pieprzymy, oprószamy vegetą i stawiamy na gaz. Na razie nie dodajemy pomidorków.

michazgóry

7. Początkowo garnek z naszym leczo powinien stać na średnim ogniu przez około 10 minut. Gdy cukinia puści sok i warzywa zaczną się delikatnie gotować musimy zestawić garnek na mały ogień i tam nasze leczo powinno zostać do końca gotowania.

8. Ogólnie leczo jest szybkim daniem. Gdy już zestawimy je na mały ogień od czasu do czasu powinniśmy tylko przemieszać drewnianą łyżką, aby nie przywarło nam do dna i warzywa ładnie się ze sobą połączyły. Cały proces gotowania trwa około 30 minut. Naszym zadaniem jest tylko mieszanie od czasu do czasu.

gotujezgory

gotujesię

9. W międzyczasie, jak leczo stoi na małym gazie przygotowujemy pomidorki. W zależności od tego ile mamy cukinii i innych warzyw dodajemy pomidorki – ja dałam dwa małe, aby leczo nie było za kwaśne.

10. POMIDORY – pozbywamy się skórki i kroimy. Aby łatwo pozbyć się skórki z pomidora nacinamy go delikatnie nożykiem, tak jakbyśmy chcieli go przekroić na cztery części. Wtedy wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą. W ten sposób skórka odchodzi automatycznie i możemy przejść do krojenia.

11. Kiedy po około 25-30 minutach uznamy, że leczo jest już prawie dobre, a cukinia i inne warzywa zmiękły wystarczająco dodajemy posiekane pomidorki. Mieszamy z całością i gotujemy jeszcze kilka minut.

Sprawdzamy smak, doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe!

gotowe

Do następnego.

A Wy lubicie leczo?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s